Zagorski mlinci dobili oznaku zemljopisnog podrijetla

Poznati zagorski mlinci dobili su oznaku zemljopisnog podrijetla, kako je objavljeno na današnjoj konferenciji za medije u Krapini. Udruga Tradicija Zagorja u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, Zagorskom razvojnom agencijom, Hrvatskom gospodarskom komorom ŽK Krapina pokrenula je postupak zaštite zagorskih mlinaca oznakom zemljopisnog podrijetla zbog stvaranja identiteta i prepoznatljivosti, davanja dodatne vrijednosti proizvodu te promocije Hrvatskog zagorja i ovog zagorskog proizvoda u Europi.

Prisutnima su se obratili župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki i predsjednik Udruge Tradicija Zagorja Matija Gulija. – Ovo je prezentacija značajnog perioda u Krapinsko-zagorskoj županiji. Zaštita oznake zemljopisnog podrijetla mlinaca na razini Republike Hrvatske je gotova, specifikacija je gotova te smo završili put – istaknula je Hubicki i dodala kako Županija ima daljnji plan zaštite autohtonih proizvoda.

– Četiri godine i četiri mjeseca nakon osnutka naše udruge dobili smo rješenje Ministarstva poljoprivrede za zagorske mlince o zaštiti naziva zagorski mlinci i izuzetno smo zadovoljni obavljenim radom – istaknuo je predsjednik Udruge Tradicija Zagorja Matija Gulija. Dodao je kako je prvi zadatak udruge bio upravo zaštita zagorskih mlinaca i zagorskih štrukli te danas s ponosom mogu reći da su obavili veliki posao. Sa certifikacijskom kućom su ugovor potpisale 4 tvrtke – Kogutex iz Konjščine, Mlin Jertovec, Massa Lovita iz Stubice i Zebrano iz Bedekovčine. U rujnu prošle godine je podnesen zahtjev Ministarstvu poljoprivrede te je on nakon pet mjeseci odobren. – Veliku pomoć smo dobili od Ministarstva poljoprivrede za skupu specifikaciju i istraživanje tržišta kako bi dovršili posao. Veliki je značaj za Zagorje i naše područje u zaštiti ovog proizvoda jer je istraživanje na uzorku od 1000 ispitanika pokazalo da ih 80% smatra da su mlinci autohtoni proizvod Hrvatskog zagorja i isti postotak njih taj proizvod povezuje isključivo s područjem Hrvatskog zagorja, što je veliki dokaz da se imamo pravo ponositi ovim proizvodom. – Oznaka bi trebala donijeti veći dohodak za proizvođače mlinaca koji su dobili certifikat, a druge strane neće doći do porasta cijene mlinaca za krajnje potrošače – rekao je Gulija i dodao kako se ovim postupkom izbacuje nelojalna konkurencija odnosno svi proizvođači koji nemaju specifikaciju neće svoje mlince moći nazvati ‘zagorskim mlincima’.

Preuzeto s www.zagorje.com

Razlog pokretanja zaštite je stvaranje identiteta i prepoznatljivosti te davanje dodatne vrijednosti proizvodu i prepoznatljivosti Hrvatskog zagorja, ali i promocija zagorskih mlinaca na području čitave Republike Hrvatske i na čitavo područje Europske Unije – istaknuo je župan Željko Kolar, izrazivši veliko zadovoljstvo što će četiri proizvođača s područja KZŽ imati zaštićene proizvode. – Ovo je znak da proizvođači krenu u povećanje svoje proizvodnje jer je očigledno da na tržištu postoji interes za kupnjom zagorskih mlinaca. U samoj turističkoj ponudi je bitno da imate i ponudu autohtonih proizvoda, a ako imaju markicu nacionalne i europske zaštite, onda je to za potencijalnog korisnika garancija kvalitete i da je autohtoni proizvod i plan je da zagorski ugostiteljski objekti nude gostima zagorske mlince – dodao je župan.

Prednosti ove zaštite su jamstvo kvalitete za potrošača odnosno kupca mlinaca, jamstvo porijekla jer zemljopisna oznaka označava da se proizvod proizvodi na određenom području, a u slučaju zagorskih mlinaca to su Krapinsko-zagorska županija, Varaždinska, rubni dijelovi Zagrebačke županije. Sljedeći korak je zaštita imena na razini Europske unije te se ona očekuje do kraja godine. Svaki proizvođač koji se želi uključiti u zaštitu proizvoda može to lako, ukoliko zadovolji sve uvjete. U planu je i zaštita bagremovog meda i zagorskih štrukli, rečeno je na konferenciji za novinare.

Članak preuzet s www.zagorje.com

tnegulicZagorski mlinci dobili oznaku zemljopisnog podrijetla