Zagorski mlinci

U službenom listu Europske unije, dana 25.06.2019. objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2019/1036 o upisu naziva „Zagorski mlinci” u registar Zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Time je naziv proizvoda “Zagorski mlinci” postao zaštićeni naziv koji smiju upotrebljavati samo certificirani proizvođači koji Zagorske mlince proizvode po odobrenoj Specifikaciji proizvoda.

Dokument na temelju kojega se donosi zaštita naziva određenog proizvoda jest Specifikacija proizvoda. Specifikaciju proizvoda izrađuje skupina proizvođača koja pokreće zaštitu naziva, odnosno Udruga. Specifikaciju proizvoda Zagorski mlinci možete preuzeti ovdje.

 Specifikacija proizvoda Zagorski mlinci

Prema Specifikaciji proizvoda „Zagorski mlinci“ su pekarski proizvod pripremljen od slijedećih sastojaka: glatkog pšeničnog brašna tipa 550, vode i soli, a od kojih se radi vrlo tanko, izvaljano i ručno razvučeno tijesto, reže se na komade pravokutnog oblika koji se peku na grijaćim pločama (tablama) i suše do gotovosti.

Gotov proizvod „Zagorski mlinci“ je vrlo tanko, pečeno tijesto pravokutnog oblika mogućih neravnih rubova, bijelo-žute boje (svojstvene tijestu od pšeničnog brašna) ravne i mjestimično blago nadignute površine sa karakterističnim, mjestimice nagorenim ispupčenjima (mjehurima) tamnije boje nastalim uslijed nadimanja tijesta tijekom pečenja.

Prije konzumacije „Zagorski mlinci“ se ručno lome u manje komade te preliju zakuhalom vodom nakon čega ih treba ostaviti da kratko odstoje i potom, po želji, zaliti mašću od „pečenja“.

Zemljopisno područje proizvodnje „Zagorskih mlinaca“ obuhvaća područje Hrvatskog zagorja odnosno cijelo područje Krapinsko-zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije i rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko- zagorskom i Varaždinskom županijom odnosno općine: Brdovec, Marija Gorica, Pušća, Dubravica, Luka, Jakovlje, Bistra i Bedenica.

Certificirani proizvođači Zagorskih mlinaca:

 

tnegulicZagorski mlinci